Ermita de les Alegries

Culte i tradició

Sabies que?

en una de les pintures de la paret apareix “l’indiano” que les va pagar?

Les parets de l’ermita estan decorades amb sis pintures fetes pel pintor malagueny Rafael Martinez Padilla l’any 1913 i sufragades des de Cuba per un “indiano” del poble enriquit a les Amèriques, Narcís Gelats.

L’ermita de les Alegries va ser la parròquia de la vila des de la seva consagració el 1079 fins al 1522, en què es traslladà a la seva ubicació actual. Els terrenys on es va construir l’ermita van ser donats per Sicardis, senyora de Lloret de Mar, juntament amb trentaquatre passes al voltant per fer-hi el cementiri. Es creu que es va triar aquesta ubicació perquè hi confrontaven els camins d’anada a Tossa, Maçanet, Santa Coloma i Girona.

Un cop traslladada la parròquia, l’ermita rebé diferents noms com Església Vella o Mare de Déu Antiga i, posteriorment, Mare de Déu de les Alegries. S’accedeix al temple per una escala presidida per una capella petita amb una Mare de Déu d’alabastre, feta esculpir per una devota que guardà el braç de l’anterior, que va ser destruïda durant la Guerra Civil. De l’època romànica queda la part baixa del campanar fins al primer nivell de finestres. Una restauració recent ha posat en relleu el romànic de les parets de la façana i laterals. Al llarg del temps l’ermita ha sofert moltes modificacions. El 1913 es va fer una reforma important finançada pels germans Narcís i Joan Gelats Durall, en què es modificà la façana, la porta d’entrada i l’interior. També es va col·locar el retaule barroc i es va construir el camerino de la verge seguint les línies de l’època amb daurats, estucats venecians i marbre. Es van fer sis pintures murals amb reproduccions dels misteris de goigs i ascensió del Senyor, en els quals apareixen retratats personatges de l’època, entre ells un dels mecenes. El 1914 es va afegir un segon nivell de doble finestra al campanar i al 1939 es va fer el teulat amb arcs llombards. La imatge de la Mare de Déu fou restaurada al 2006 per la mare Elena del convent de Sant Daniel de Girona, llicenciada en art i tècnica restauradora, encarregada de la restauració del tapís de la creació la catedral de Girona.A l’exterior s’hi poden observar unes alzines sureres centenàries, així com una petita exposició de la futura Mostra d’Eines de la Pagesia de les Alegries.

Visites

L’ermita obre al públic per la seva Festa Major, que és el 8 de setembre, a la tarda i el diumenge següent, que ho fa durant tot el dia. Al gener obre el primer diumenge després de Reis, durant el matí, en què es celebra la Festa del Traginer, envoltada per la llegenda que porta el mateix nom. I al maig, s’hi celebra la Festa de les Flors, en què l’ermita es guarneix de flors i es pot visitar la sagristia durant tot el dia.

Galeria d'imatges


Més elements visitables

Ladeus Web Branding