Museu del Mar

Un viatge al passat de la vila

Sabies que?

l’últim  objecte que ens ha arribat al Museu del mar és una caixa de mariner del segle XVIII?.

Les caixes de mariner eren mobles utilitzats per transportar l’equipatge que necessitaven els mariners durant els viatges. En el seu interior s’hi guardaven, tancats amb pany i clau, els efectes personals dels seus propietaris.

Acostumaven a ser decorades pels mateixos mariners amb pintures d’escenes de vaixells, paisatges de mar , referències a la família que deixaven en terra o expressions de  la seva devoció perquè servís de protecció divina.

 

El Museu del Mar es troba ubicat a l’antiga Casa Garriga. Aquest edifici pertanyent a la segona meitat del segle XIX i situat al passeig Verdaguer és l’emblema d’un passat gloriós, quan alguns lloretencs ho deixaren tot per anar a fer fortuna a les Amèriques.

Vers l’any 1860, Enric Garriga i Mataró va emprendre el seu periple cap a terres cubanes, concretament a Cienfuegos, on juntament amb el seu germà va crear una empresa de materials per a la construcció. Els Garriga van fer una gran fortuna i l’any 1887 van encarregar la construcció de la casa familiar a la seva vila natal, Lloret de Mar. Aquesta casa, exemple pervivent de la petjada dels indianos –els que anaven a fer fortuna–, és una de les poques que romanen a Lloret juntament amb la Casa Font o Can Comadran, situades al casc antic. L’any 1981 el Consistori de l’Ajuntament va adquirir la casa per convertir-la en un museu local. Amb el pas dels anys, la caducitat del model museogràfic i la necessitat de modernització dels usos van conduir a les reformes realitzades a través d’un nou projecte, que va convertir Can Garriga en el nou Museu del Mar. És més que un simple museu ja que, gràcies a la seva ubicació cèntrica i privilegiada, s’ha convertit en les portes del Museu Obert de Lloret (MOLL). Gràcies a les noves tècniques de musealització i a la incorporació d’elements didàctics i lúdics, el visitant del Museu del Mar es veu immers en un autèntic viatge per la història de Lloret i la seva estreta vinculació amb el mar.

Naveguem en la història

L’itinerari es troba dividit en cinc àmbits: Fills del mar, Mediterrani, Les portes de l’oceà, Lloret desprès dels velers i Més enllà de la platja. Un recorregut que va des de la navegació de cabotatge realitzada en el Mediterrani fins a la gran navegació d’altura a través de l’Atlàntic. El visitant descobreix un Lloret on les drassanes treballaven frenèticament i la sorra de la platja estava ocupada per dones que recosien xarxes perquè els homes poguessin fer-les servir per a la propera jornada de pesca. En l’època daurada de la marina mercant, durant la primera meitat del segle XIX, la vila vibrava amb els perfums caribenys de productes com els cigars, el cacau, el rom o les fustes precioses com la caoba, que els indianos utilitzaven per decorar les seves cases. Durant la segona meitat del segle XIX, vers el 1860-70, la prosperitat vuitcentista va entrar en decadència. Els invents que el nou segle portarà amb si, sobretot el vaixell de vapor, suposaran la desaparició a Lloret de l’ancestral tradició de la navegació a vela. Es tornarà a les activitats de subsistència com la pesca i l’agricultura. Però el segle XX, amb les seves noves modes i el naixement de nous fenòmens de masses com el temps lliure dedicat a les vacances, portarà l’activitat definitiva que canviarà una vegada més l’economia local: el turisme. Des de ben entrats els anys 50, l’economia de la vila de Lloret s’ha dedicat amb totes les seves energies al sector terciari dels serveis i el turisme.

Disposem d'una guia de lectura fàcil per les persones amb discapacitat i disfuncions cognitives

 

AJUDEU-NOS A MILLORAR EL SERVEI

Galeria d'imatges


Més elements visitables

Ladeus Web Branding