Poblat ibèric Turó Rodó

Poblat ibèric amb reconstrucció d'una casa ibera.

Sabies que?

les dones iberes teixien la seva roba?

Els ibers vestien amb roba feta de llana a l'hivern i de lli a l'estiu. Els homes acostumaven a portar túniques  curtes que es cenyien  amb un cinturó de pell o de corda. En canvi, les dones portaven túniques ibers vestien amb roba feta de llana a l’hivern i de lli a l’estiu. Els homes acostumaven a portar túniques llargues i es cobrien el cap amb una toca.

Per fer les teles amb què elaboraven els vestits feien servir uns telers verticals de fusta. Dels telers en penjaven fils lligats amb pesos de pedra o ceràmica (pondus) i amb una llançadora de fusta o de pedra, les dones anaven teixint la roba.

Ho entendràs millor si et fixes en la reproducció de teler iber que trobaràs a la casa del Turó Rodó!

e11e3-IMG_8460--1-.jpg
 

TURÓ RODÓ

El poblat ibèric de Turó Rodó està situat sobre un promontori de 40 m d'alçada ubicat al nord-est i molt a prop del nucli de Lloret de Mar. S'aboca directament al mar en un lloc de fàcil defensa i amb un ampli camp visual sobre la platja de Lloret. De fet culmina el passeig marítim de Lloret: un clar cas de patrimoni arqueològic potencialment molt visitable del litoral de la Costa Brava, essent una oportunitat d’or per al diàleg entre recerca i difusió.

Entre els anys 2000-2003, fou excavat. Aquests treballs van permetre documentar les característiques principals del poblat i la seva evolució històrica, que s'estén des de finals del segle III a.C. fins a les primeres dècades del I a.C. Es tracta d'un assentament costaner del tipus barrera, situat en un esperó sobresortint, abocat al penya-segat en gran part del seu perímetre i defensat per una muralla a tramuntana i a llevant, els únics sectors accessibles. Els habitatges principals, un total de 7 conservats, d’aquest poblat s’adossen a la part interna de la muralla (d’entre 110 i 130 cm. d’amplada) i resten oberts per migdia a una plaça, a l'altra banda de la qual hi trobem algunes construccions de menor abast.

Les set cases de la zona nord són de planta rectangular i estan composades per dos àmbits: una estança principal al nord i una petita avantsala, oberta a la plaça. És precisament una d’aquestes cases, la casa 6, que en el decurs de l’any 2016 vam procedir a la seva reconstrucció in situ mitjançant les tècniques de l’arqueologia experimental.

La reconstrucció es va fer emprant tècniques i materials propis de la construcció en època ibèrica: pedra local, calç, fang i elements vegetals (fusta, canyes i palla). Per a aquesta reconstrucció experimental una premissa bàsica va ser partir de les dades arqueològiques proporcionades per l’excavació d’aquest jaciment.

Aquesta casa ibèrica cal inscriure-la en l’anomenada arquitectura de fang. Està formada bàsicament per un sòcol de pedra (que aïlla de la humitat) sobre el qual s’alcen les parets (amb la tècnica de la tova) i el sostre, que també esta fet amb fang i elements vegetals barrejats (amb la tècnica de l’amasat), sobre un entramat de canyís. A l’interior de la casa s’han reproduït diferents agençaments propis de la vida quotidiana: un teler, banquetes, cistelleria, molins de pedra, llar de foc, etc...

L'any 2003 es va concloure l'excavació integral del poblat ibèric del Turó Rodó. A partir de l'any 2016, des del Museu Obert de Lloret de Mar (MOLL), es va apostar per una nova tècnica de preservar, mostrar i posada en valor d'aquest element patrimonial. Es va realitzar la reconstrucció "in situ" d'una casa ibèrica del segle II aC., mitjançant tècniques de l'arqueologia experimental (utilitzant la mateixa matèria prima que feien anar els antics ibers: pedra, terra, calç i elements vegetals). Es va obrir al públic en general incidint en la museïtzació i comprensió de la vida quotidiana fa 2200 anys.

Vist l'èxit d'aquesta experiència , i per tal de continuar amb la tasca de fer més comprensibles les restes arqueològiques, l'any 2023 es va continuar amb aquesta filosofia d'intervenció patrimonial.  Bàsicament l'accés al poblat i el cos de guàrdia. Aquesta actuació permetrà al visitant emocionar-se a l'entrar per l'accés original del poblat i passejar pel cos de guàrdia i descobrir les tècniques de lluita en època ibèrica, gràcies al recurs museogràfic de la realització de rèpliques d'armes defensives i d'atac dels guerrers ibers. Aquestes rèpliques metàl·liques es podran visitar dins el cos de guàrdia on també s'ha reproduït un rebost/magatzem de productes alimentaris i diferents reproduccions fidedignes d'àmfores que antigament podrien haver circulat per el Mediterrani.

 

 

 

Galeria d'imatges


Més elements visitables

Ladeus Web Branding